Zaułek Braci Pakulskich

Informacje

Dodaj treść

Wacław (1883-1932), Adam (1884-1942) i Jan (1887-1934) Pakulscy - bracia, popularni w okresie międzywojennym kupcy warszawscy. Swą działalność rozpoczęli w 1909 roku, zakładając Skład Win i Towarów Kolonialnych - sieć delikatesów z towarami zarówno ekskluzywnymi, jak i tymi dla przeciętnej kieszeni. Lokalizacja sklepów była bardzo dobra - początkowo Śródmieście (ul. Bracka 22, Marszałkowska 57 oraz Marszałkowska 110), później pojawiła się filia przy ul. Kruczej a pod koniec lat 20-tych również na Saskiej Kępie przy ul. Francuskiej. Byli właścicielami dwóch potężnych warszawskich hurtowni spożywczych (przy ul. Krochmalnej oraz w Halach Mirowskich). Z czasem bracia podzielili się obowiązkami - średni zajął się sklepami, zaś pozostali przejęli hurtownie i pozostałe aktywa, m.in. udziały w wytwórni "Mieszkowski" (producenta miodów pitnych). W 1934 roku, po śmierci obydwu braci, Adam uzyskał monopol na import rosyjskich win oraz kawioru a także na inne azjatyckie rarytasy (np. czerwony kawior japoński), trzy lata później został również udziałowcem w Zamkowych Zakładach Przemysłowych w Cieszynie, gdzie wypromował własną markę piwa. Wówczas otworzył też własną fabrykę konserw, w której podczas okupacji hitlerowskiej produkował marmoladę. Po śmierci ostatniego z braci sklepy przejęła dalsza rodzina i działały one do czasu wybuchu Powstania Warszawskiego, kiedy to uległy zniszczeniu a wyposażenie fabryki zostało zawłaszczone przez Niemców. Po wyzwoleniu odbudowane zostały dwa sklepy - przy ul. Brackiej oraz na Saskiej Kępie, jednak działały one tylko do 1950 roku, kiedy zostały upaństwowione.

Ciekawostki

Stan obecny:

Data nadania nazwy:
2004.07.08.

Zdjęcia

Dodaj zdjęcie

Komentarze




Komentarze (0)